ING België voorspelt ‘lichte correctie’ op vastgoedmarkt naar nieuws overzicht

20 Juli 2018

Door de stijgende langetermijnrente zouden de huizenprijzen in België vanaf volgend jaar tot 15.500 euro kunnen dalen, voorspelt de bank in een nieuw vastgoedrapport.

De Belgische vastgoedprijzen blijven voorlopig nog altijd stijgen. Maar volgens ING België zou dat de komende jaren wel eens kunnen veranderen. Het extreem soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) loopt namelijk stilaan op zijn einde. En dit zal opwaartse druk op de langetermijnrente geven, waardoor kandidaat-kopers minder geld zullen kunnen lenen bij de banken. Wat op zijn beurt voor negatieve druk zal zorgen op de vastgoedprijzen in België. Dat voorspelt ING-econoom Steven Trypsteen in een nieuw rapport over de Belgische vastgoedmarkt.


6,5 procent overgewaardeerd
Voor 2019, wanneer de rentestijging zich iets sneller zou moeten doorzetten, sluit ING België daarom niet uit dat er een lichte correctie op de markt komt, die de vastgoedprijzen opnieuw in balans zou kunnen brengen. Volgens de Nationale Bank is Belgisch residentieel vastgoed vandaag immers met 6,5 procent overgewaardeerd in 2017, wat neerkomt op een meerprijs van ongeveer 15.500 euro voor een gemiddelde woning. Een lichte correctie op de vastgoedmarkt zou die overwaardering volgens ING België kunnen wegwerken.


Heel geleidelijk
‘Toch mogen we de rentestijging die veroorzaakt wordt door het stopzetten van het opkoopprogramma niet overdrijven’, houdt ING België wel een slag om de arm. ‘Onderzoek van de ECB toont aan dat de neerwaartse druk op de langetermijnrente van het opkoopprogramma erg lang in het financiële systeem blijft. Bovenstaand effect zal zich dus heel geleidelijk laten voelen’, benadrukt de bank.

Trypsteem zelf verwacht desgevraagd dat de correctie op de vastgoedmarkt minstens twee jaar in beslag zal nemen. 'De daling zal niet in één klap komen. Ik verwacht meerdere opeenvolgende kwartalen met een nulgroei of een licht negatieve groei van -1 procent. Tegelijk zullen de inkomens in ons land door de sterke arbeidsmarkt blijven groeien, waardoor de overwaardering van de Belgische huizenprijzen geleidelijk zal wegsmelten', benadrukt de ING-econoom.

Maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek. In het eerste kwartaal namen de prijzen van residentieel vastgoed in België volgens ING België toe met 2,4 procent jaar-op-jaar en dat ligt in lijn met de voorbije kwartalen. En in het tweede kwartaal, stegen de vastgoedprijzen zelfs nog sneller, bleek gisteren uit de nieuwe notarisbarometer (zie elders op de website)


Andere methodologie
Dat die cijfers verschillen met die van ING België heeft volgens Trypsteen te maken met verschillen in de gebruikte data en methodologie. ‘Wij gebruiken enkel de officiële cijfers van de FOD Economie, die enkel de gerealiseerde aankopen registreren. Onze cijfers bevatten bijvoorbeeld geen nieuwbouwprojecten.’ De data van de notarissen zijn volgens Trypsteen recenter - ze bevatten ook al de aktes van het tweede kwartaal - maar zijn minder betrouwbaar.

 

Bron: De Standaard

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons